"هیچ ثروتی چون عقل و هیچ فقری چون جهل و هیچ میراثی چون ادب و هیچ پشتیبانی چون مشورت نخواهد بود."
امام علی(ع)
همه ی ما در زندگی اهدافی را دنبال می کنیم که بعضا این هدف ها خیلی ارتباطی به هم ندارند، ولی مایل هستیم در راه تمامی آنها قدم بر داریم. از سویی مشغله های زندگی به ما کم تر این اجازه را میدهند که به آسانی برای تمامی این اهداف گام برداریم.
اولویت بندی اهداف هم کار سختی است و هم در صورت انجام ندادن آن، یاس و نا امیدی را به زندگی خویش وارد می کنیم. پس بهتر است برای آنکه بتوانیم برنامه ی زندگی خویش را مدیریت کنیم و از تشویش و استرس به دور باشیم، اهداف را اولویت بندی کنیم.
هنگامی که لیست خود را اولویت بندی می کنید، متوجه می شوید که چه کاری را باید انجام دهید؛ و پس از آن چه کاری را باید بکنید. از این که بگذریم، هنگامی که کارهایتان را اولویت بندی می کنید، متوجه می شوید کدام کار مهمتر و کدام کار از اهمیت کم تری برخوردار است.
با این که آموزش اولویت بندی به تنهایی احتیاج به سری مقالات جداگانه دارد ولی یک تعریف کلی از آنرا به شما می گویم تا بهتر بدانید به چه دلیل باید در هدف گذاری های خویش اولویت بندی کنید. به موارد زیر توجه کنید:
این که شما بدانید وقتی میخواهید خودرویی را بعنوان یک هدف برای خویش انتخاب کنید ولی حتی با وجود داشتن شرایط خرید، رسیدن به آنرا به گونه آگاهانه به تعویق بیاندازید نوعی اولویت بندی در اهداف است.
این که پس از رسیدن به یک هدف بتوانید سریعاً هدف بعدی خویش را به گونه هوشیارانه انتخاب کنید نوعی اولویت بندی در هدف گذاری است.
این که بتوانید هدفی را برای خویش تشخیص دهید که رسیدن به آن بهتر و کم زحمت تر باشد و از طرفی مسیر را برای بسیاری از اهداف سایرین هموار کند نوعی اولویت بندی در هدف گذاری است.
شاید بتوانیم اولویت های مهم زندگی مان را تعیین کنیم. در اینصورت چنانچه برخی هدف های مان مخالف همدیگر باشند هم می توانیم تمرکز کنیم. باید بین انجام یک یا دو هدف کوچک و یک اولویت مهم زندگی مان انتخاب کنیم. خب مشخص است دیگر! اولویت نخست زندگی مان خیلی مهمتر است.
اگر هدف مان تناسب اندام است و برای رسیدن به آن خوردن غذاهای سالم، دوی ۵ کیلومتر و سه بار در هفته شنای یک کیلومتر را انتخاب نموده ایم، امکان دارد متوجه شویم وقت کافی برای انجام همه ی این کارها را با هم نداریم. پس باید اولویت بندی کنیم:اگر می خواهیم در مسابقه های دوی کشوری شرکت کنیم دوی ۵ کیلومتر نسبت به شنا مهمتر است. تغذیه ی سالم را بهتر است ادامه بدهیم، زیرا علاوه بر این که برای سلامتی مان خوب است به هدف مان هم کمک می کند.
- اهداف خویش را یادداشت کنید.
- روبروی هر کدام از اهداف اصلی خویش وقت و زمان مقرری بنویسید.
- موانعی را که برای رسیدن به هدفتان باید با آن ها رو به رو شوید، شناسایی کنید.
- سه مورد از اهداف بسیار مهم را برای خویش انتخاب کنید
- بدانید که شما چرا میخواهید به این اهداف دست پیدا کنید
- اهدافی را که اهمیت دارند را طبق یک برنامه زمانی معلوم اولویت بندی کنید.
- اهداف و اقدامات خویش را در جایی که قابل رویت است، به نمایش بگذارید.
- آن ها را اجرا کنید.
- هر روز تنها بر روی مهم ترین کار همان یک روز تمرکز کنید این کلید مدیریت زمان است.
- پیگیری پیشرفت اهداف.