"هیچ ثروتی چون عقل و هیچ فقری چون جهل و هیچ میراثی چون ادب و هیچ پشتیبانی چون مشورت نخواهد بود."
امام علی(ع)
خلاقیت، عموماً بهصورت فرآیند تولید چیزی جدید و ارزشمند، تعریف میشود. مهارت یافتن راهحلهای جدید برای مشکلات، یکی دیگر از تعاریف خلاقیت است. این مهارت محدود به هنرمندان، نوازندگان و نویسندگان نیست بلکه یک مهارت مفید برای افراد در همهی جنبههای زندگی است. خلاقیت نیروی حاکم بر کل بشریت و عملکرد ذاتی ذهن است. بنابراین بهطور ذاتی شما قابلیت خلاق بودن را دارید. محققان معتقدند دو مانع وجود دارد که میتوانند خلاقیت شما را محدود کنند: یک مانع داخلی که تخیل و الهام شما را محدود میکند و یک مانع خارجی که اظهار و ارائه خلاقیت را محدود مینماید. باور این نکته که خلاقیت بیشتر یک مهارت است تا یک ویژگی شخصیتی، باعث میشود برای توسعه و پرورش آن دست به اقدام و تلاش بزنیم و در پی برطرف کردن موانع بروز آن باشیم.
خلاقترین افراد در این سیاره اعتراف میکنند که نتایج کسبشده توسط آنها، حاصل ۱۰درصد استعداد و نوآوری ذاتی و ۹۰درصد سختکوشی و تلاش بوده است. راههای زیادی برای افزایش خلاقیت وجود دارد. برخی از آنها آسان هستند و میتوان هرروز به تمرین آنها پرداخت. برخی دیگر دشوارتر بوده و نیاز به زمان زیادتر و تلاش و ارادهی قویتری برای تمرین دارند. شما مجبور نیستید تمام آنها را امتحان کنید. کافی است روشهایی که الگوهای رفتاری شما به کار میگیرند را برای تمرین روزانه، شناسایی و گزینش کنید. الگوهای رفتاری همان اشخاصی هستند که در زندگی الهامبخش شما بوده و بهنوعی شما قصد تکرار موفقیتهای آنها را دارید.
اولین قدم این است که تلاش برای توسعهی تواناییهای خلاقانه را جزء برنامه روزانه خود بهطور مستمر قرارداده و به این برنامه متعهد باشید. زمانی که افراد به انجام کاری تعهد داشته باشند، استعداد و خلاقیت آنها بیشتر میشود؛ زیرا اگر خود را متعهد به برنامه بدانند، حتی در خواب نیز به دنبال راهحل خواهند بود. تعهد باعث میشود افراد از همه تواناییهای خود برای انجام کار استفاده کنند.
یکی از روشهای رایج برای ایجاد خلاقیت کنجکاوی است. تابهحال به کودکان و میزان کنجکاوی آنها دقت کردهاید؟ ازآنجاکه بچهها به دنبال یادگیری و شناخت دنیای پیرامون خود هستند، بهطور مکرر سؤال میپرسند و برای شنیدن پاسخها اشتیاق دارند. آنها میخواهند به معنای واقعی کلمه همهچیز را بدانند. خلاقیت برای کودکان امری طبیعی بوده و تا سنین مشخصی سیر افزایشی دارد. این تشنگی برای دانش به همراه رشد سنی کمکم ناپدید میشود، اما میتوان با فعال نگهداشتن حس کنجکاوی از این نابودی جلوگیری کرد. بنابراین زمانی که در مورد چیزی کنجکاو هستید، به خودتان پاداش دهید. کنجکاوی فرصتی برای کشف موضوعات جدید و نوآورانه است.
کنجکاوی باعث میشود افراد برای حل مسائل به دنبال ایده باشند و خلاقانهتر فکر کنند. طبق نظر پروفسور جورج لووناستاین، کنجکاوی نوعی شکاف اطلاعاتی است. او میگوید: «کنجکاوی، شکاف بین چیزهایی است که ما نمیدانیم اما دوست داریم بدانیم. کنجکاوی احساس تجربه چیزی است که ما نمیدانیم؛ به همین علت به ما مسیرهای رسیدن به موفقیت را الهام میکند.»
ایمان نداشتن به تواناییهای شخصیتان منجر به سرکوب خلاقیت میشود. به همین دلیلاعتماد به نفس مقولهای بسیار مهم است. توجه داشته باشید درازای هر پیشرفتی که انجام دادهاید، از تلاشهای خود قدردانی کرده و همیشه به دنبال راهی برای پاداش به نوآوریهای خود باشید.
به این نکته توجه داشته باشید که شما شخصیت و تواناییهای منحصربهفردی دارید و هیچکس این تواناییها و مهارتهای شما را ندارد؛ بنابراین اگر آنها را باور داشته باشید میتوانید راهحلهای خلاقانهتری برای مسائل پیدا کنید. برای خلاق بودن بیش از هر چیز به اعتمادبهنفس نیاز دارید.
افرادی که اعتمادبهنفس کافی ندارند، مدام از حرفها و قضاوتهای مردم نسبت به خود میترسند؛ به همین علت جرات عملی کردن ایدههای خود را ندارند و تواناییها و استعدادهای خود را تا آخر عمر کشف نمیکنند.
بر اساس یک مطالعه که در سال ۲۰۰۶ در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر شد، نگرشهای مثبت میتواند توانایی شما را در انجام کارهای خلاقانه افزایش دهد. به گفتهی دکتر آدام اندرسون، نویسندهی ارشد این مقاله، اگر قصد دارید کاری را انجام دهید که نیاز به هنر و خلاقیت دارد، باید در مکان یا محیطی قرار بگیرید که با نگرش و افکار مثبت احاطه شده است.
تفکرات و هیجانات مثبت باعث ایجاد کنجکاوی در افراد میشود و همانطور که گفته شد، کنجکاوی نیز باعث میشود افراد برای حل مسائل به دنبال ایدههای جدید باشند و خلاقانهتر فکر کنند.
ترس از ناکامی در دستیابی به نتایج مورد انتظار میتواند مراحل پیشرفت شما را مختل کند. هر زمان که با این نوع احساس محاصره شدید، به خودتان یادآوری کنید که اشتباهات صرفاً بخشی از روند کار هستند. افکار منفی یا خود انتقادی ممکن است توانایی شما را برای ایجاد مهارتهای خلاقانه از بین ببرد.
افکار منفی باعث ضعف حافظه میشوند؛ افراد ضعیف نیز قدرت انجام کارهای پرریسک را ندارند. زمانی که افراد فقط موارد منفی را میبینند، کارایی، خلاقیت و مهارتهای تصمیمگیری آنها تا حد زیادی کاهش پیدا میکنند؛ زیرا طبق نظریه تکامل افکار منفی اثرگذاری بیشتری نسبت به افکار مثبت دارند.
انسان یک توانایی منحصربهفرد به نام ذهن سیال دارد. خیالپردازی وظیفه این بخش از ذهن است. انسانهای خیالپرداز اغلب افراد خلاقی هستند که ایدههای بدیع را در تاریخ بشریت به ثبت رساندهاند. در فعالیتهای روزمره بهجای تماشای تلویزیون در خانه یا گوش کردن به موزیک هنگام ورزش صبحگاهی، به تخیل در مورد موضوعات مختلف بپردازید.
وودی آلن نویسنده و بازیگر آمریکایی درباره نقش خیالپردازی در افزایش خلاقیت میگوید: «زمانی که خیالپردازی میکنید، ذهن شما به بخشهای مختلف مغز سفر میکند و اطلاعاتی را جمعآوری میکند که مدتها بعد ممکن است به هم مربوط شوند. این ارتباطات معمولا باعث میشوند افراد به ایدههای خلاقانهتری برسند.»
افراد میتوانند از قدرت تخیل خود برای رسیدن به آرزوهای خود استفاده کنند. همه کاشفان، شاعران، نویسندگان، عالمان، مخترعان و هنرمندان معروف خیالپردازان ماهری بودند.
یکی دیگر از روشهای قدرتمند که نوآوری را افزایش میدهد، عمل ثبت افکار شماست که میتواند خلاقیت را بهطور قابلتوجهی افزایش دهد. این کار چندین مزیت دارد. نوشتن، در درجهی اول، تفکر شما را بهبود میبخشد و شما را تشویق میکند تا در مورد مشکلات خود، مسائل مربوط به کار یا مفاهیم مختلف بیشتر فکر کنید و هنگامیکه شما عمیق فکر میکنید، ایدههای جدید ایجاد و متولد میشوند. این ایدهها در ابتدا ساده هستند، اما همانطور که به نوشتن ادامه میدهید، پیچیدهتر و کارآمدتر میشوند. مزیت دوم این است که نتایج منعکسشده از نوشتهها به شما درک عمیقتری از مسائل داده و به رشد نوآوری کمک خواهد کرد. اینکه چه چیزی بنویسید اصلاً مهم نیست چراکه هر نوعی از نوشتن میتواند مهارت شما را در انجام کارهای خلاقانه افزایش دهد. یک راه ساده برای شروع این است که عادت روزنامهنگاری یا ثبت اخبار را در خود به وجود آورید. همچنین میتوانید نوشتن یک رمان یا داستان کوتاه را آغازانید. وبلاگ نویسی راهحل دیگری است که با آن میتوانید از طریق پستهای وبلاگ و مقالات، دانش و ایدههای خود را با خوانندگان به اشتراک بگذارید.
نقشه ذهنی یک روش عالی برای اتصال ایدهها و پاسخهای نوآورانه به سؤالات است. نحوهی کار به این صورت است که یک کلمه را بهعنوان موضوع مرکزی در نقشهی ذهنی مینویسیم. سپس، اصطلاحات و ایدههای مربوط به آن را در اطرافش نوشته و با خطوط به آن اتصال میدهیم. هر یک از ایدههای ثبتشده بهعنوان کلمههای مرکزی بعدی قابلیت اتصال به یک مجموعه ایده و اصطلاح را دارند که ادامه این روند موجب یک طوفان مغزی کتبی میشود. نقشه حاصل به علت شباهت به شاخههای درخت، با نام درخت ایده نیز شناخته میشود.
استراحت خوب شبانه برای پرورش هنر و خلاقیت و افزایش آگاهی بصری ضروری است. استراحت خوب به عملکرد ذهن با ظرفیت کامل کمک میکند و باعث میشود که شما در طول روز فعالیتهای خلاقانه بیشتری داشته باشید.
طبق تحقیقات به دست آمده از دانشگاه هاروارد خواب کافی بین ۶ تا ۸ ساعت در شبانهروز احتمال اینکه افراد ارتباطی بین ایدههایی که به ظاهر به یکدیگر مربوط نیستند پیدا کنند را ۳۳ درصد افزایش میدهد.
طوفان مغزی یک روش معمول و قدیمی در دستیابی به ایدههای جدید است، اما همچنان میتواند یک ابزار قدرتمند برای توسعه خلاقیت شما باشد. هدف این است که در طول یک دورهی زمانی نسبتاً کوتاه، ایدههای زیادی ایجاد کنیم. هر چه تعداد ایدهها بیشتر باشد، احتمال پیدا کردن راهکارهای جدید و کارآمد نیز بیشتر میشود.
طوفان مغزی یک روش جدید برای خلق ایدههای جدید و حل مسائل با روشهای نوآورانه است و هدف از آن، تحریک مغز برای تفکر نسبت به مسائل است. این روش، حل مسائل پیچیده را برای افراد راحتتر میکند و ممکن است افراد را به کشف ایدههایی تشویق کند که در ابتدا ممکن است احمقانه به نظر برسند؛ اما با ایجاد کمی تغییر در آنها، راهحلهای خلاقانهتری برای حل مسائل پیدا میشود.
زمانی که با یک مشکل روبرو شدید، سعی کنید راهحلهای مختلفی برای آن پیدا کنید. بهجای انتخاب سادهترین راه که از اولین ایده به ذهن شما میرسد، وقت خود را برای فکر کردن به راههای ممکن دیگر، اختصاص دهید. این فعالیت ساده، یک روش عالی برای ساخت مهارت حل مسئله و مهارت تفکر خلاق است.