"هیچ ثروتی چون عقل و هیچ فقری چون جهل و هیچ میراثی چون ادب و هیچ پشتیبانی چون مشورت نخواهد بود."
امام علی(ع)
امروز هشتم مهر در تقویم رسمی کشور به عنوان «روز بزرگداشت مولوی» ثبت شده است.
هشتم مهرماه، روز بزرگداشت حضرت عشق، شاعر نامی و بلند آوازه ایرانی مولاناست که این نام شهرت جهانی داشته و بر همگان آشناست. در این میان شاید کمتر کسی را بتوان پیدا کرد که با گفتن نام شاعر سرشناس پارسیگوی، محمد ابن محمد ابن حسین حسینی خطیبی بکری بلخی که نام کامل مولاناست او را بشناسد، چرا که بیشتر افراد با القابش که از او صحبت میشود از قبیل "مولانا خداوندگار"، "خداوندگار" و "جلالالدین" بعضی از نخستین لقبهایش هستند که گفته میشود در زمان حیاتش بیشتر متداول بوده او را میشناسند. القابی مثل "ملای رومی"، "مولوی رومی" و "مولوی" هم به نظر میرسند از حدود قرن نهم به تدریج برای اسم بردن از "مولانا" رایج شدهاند.
زندگی مولانا جلال الدین محمد بلخی مصادف با قرون ششم و هفتم خورشیدی بود و ایشان در یکی از روزهای پاییزی، روز یکشنبه هشتم مهرماه سال ۵۸۶ شمسی در شهر بلخ متولد شد.
در آن زمان شهر بلخ که در حال حاضر جزئی از خاک کشور افغانستان محسوب میشود بخشی از امپراتوری ایران بود. بهاءالدین ولد معروف به سلطانالعلما واعظ، عارف و از مشایخ تصوف را که بیشتر مردم او را به عنوان پدر رومی میشناسند نیز در این دوره میزیست. او که به علت اختلافش با سلطان محمد خوارزمشاه، دیار خود را ترک کرد و بعد از سفرهای طولانی خود راهی شهر قونیه در کشور ترکیه فعلی شد تا در آنجا باقی عمر خود را سپری نماید.
کتاب مثنوی معنوی از برترین کتاب های ادبیات عرفانی فارسی کهن است که به زبان فارسی سروده شده و سرشار از اندیشه های فرهنگ اسلامی بوده است.
غزلیات شمس: غزلیات شمس غزلیاتی است که مولانا به نام مراد خود شمس سروده و نسخههای مختصر و کامل این دیوان از قدیم نزد اهل ذوق و اصحاب خانقاه رواج داشته که به تناسب مجالس سماع معمولا به ترتیب بحور وزنی اشعار بوده و پس از رواج چاپ هم با عنوان دیوان شمس یا کلیات شمس تبریزی بارها و بارها در ایران و هند چاپ گردیده است.
رباعیات: حاصل اندیشههای مولاناست که مجموعهای کامل از بهترین اشعار، دوبیتیهای کوتاه و عاشقانه مولاناس که درمورد عشق و عاشقی و معشوق سروده است.
فیه ما فیه: این متون به نثر بوده و حاوی تقریرات مولاناست که گاه در پاسخ پرسشی است و زمانی خطاب به شخص معین که در آن روزگاران میزیسته است.
مکاتیب: حاصل نامههای مولاناست که بازتاب زندگی درونی این شاعر جاوید نام است.
مجالس سبعه: سخنانی است که مولانا در منبر ایراد کرده است و به مجموعه مواعظ در منبر گفته میشود که مولانا در این سخنرانی به صورت یک خطیب برای شروع کار از آیهای از قران بهره میجست که بسیار ساده و بیپیرایه پندهای خود را به گوش افراد میرساند.
طلوع زندگی عالم فریخته ایرانی در نهایت پس از تحمل تبی سوزان در سن 63 سالگی به غروب پیوست و در روز یکشنبه 27 آذرماه سال ۶۵۲ خورشیدی مولانا در شهر قونیه چشم از جهان فروبست.